AUTEUR VAN DE MAAND - IVONNE WILKEN

Geplaatst door Josje Meertens op

Ivonne Wilken is een Nederlandse schrijfster van heerlijk spannende thrillers. Op dit moment liggen er meerdere thrillers van haar hand in de (online) boekenwinkel: Instinct, maar ook haar nieuwste thriller, Verstrikt, is afgelopen jaar gepubliceerd.

Instinct is haar eerste thriller, een fascinerend en uiterst spannend verhaal:

Alex kan zijn geluk niet op als hij vader wordt. Hij is een echte goedzak, iemand die altijd voor iedereen klaarstaat. Maar wanneer zijn beste vriend zijn zoontje verliest, wordt Alex overvallen door een gevoel van machteloosheid. Als hij een politiebericht hoort over de moord op een achtjarig jongetje, besluit hij zijn frustratie om te zetten in speurwerk. Alex wil de seriemoordenaar T. vinden. Zodra hij zich in de moorden verdiept, merkt hij iets vreemds op. De moord op de kleine jongen draagt duidelijk T.’s signatuur, maar die koos eerder alleen succesvolle, jonge vrouwen. Waarom is dat patroon veranderd? Kan Alex zich verplaatsen in de denkwereld van deze gewetenloze psychopaat en hem opsporen?

Er verschenen maar liefst twee boeken: Instinct, en Verstrikt je tweede thriller. Waar komen al je ideeën vandaan?

Dat kan iets heel kleins zijn, maar het moet wel iets zijn wat me echt raakt of aan het denken zet. Als iets me triggert begint het automatisch te borrelen. En zoiets is natuurlijk onvoorspelbaar; ik weet nooit wanneer het gebeurt en of het überhaupt gebeurt. Het blijft dus spannend…

Je hebt ondertussen aardig wat verschillende personages, in verschillende stijlen geschreven. Heb je een favoriet personage?

Nee, ik raak verknocht aan al mijn personages. Zelfs aan de slechteriken. Heerlijk om in de huid van een ander te duiken en je gelegitimeerd te kunnen laten gaan, zoals bijvoorbeeld in het sarcasme van seriemoordenaar T. uit Instinct. Ik houd van variatie en geniet ervan om me telkens op een nieuw karakter te storten. En dan het liefst zo uiteenlopend mogelijke personages want contrast werkt nu eenmaal goed ;-) Empathie en een heel palet aan emoties zijn daarbij onontbeerlijk. Ik vind het sowieso super om uit te vogelen hoe mensen in elkaar steken en wat hen beweegt, ook in gesprekken.

Is er een hoofdthema in jouw boeken?

Mijn boeken hebben een onderliggende filosofie. In mijn nieuwste boek Verstrikt is dat duidelijk. Het boek begint met een definitie. ´Scotomisation: the mind sees what it chooses to see.´ We zien de ´werkelijkheid´ allemaal door onze eigen bril en zijn vaak geneigd om feiten of argumenten die onze visie ondersteunen al snel te accepteren terwijl we andere compleet negeren, afwijzen of als niet-bestaand van ons af laten glijden. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Instinct speelt zelfs met meerdere filosofische vraagstukken maar daar kan ik helaas niets over verklappen want die hebben alles met het einde te maken.

Dat ik in al mijn boeken een snufje filosofie stop komt waarschijnlijk doordat ik het leuk vind om over dingen na te denken en stiekem hoop dat de lezer dat ook gaat doen.

Waarom zouden wij jouw boeken moeten lezen?

Instinct omdat het nagelbijtend spannend is met een seriemoordenaar die opeens van patroon verandert. En omdat het boek een verpletterend einde heeft en met stereotypen breekt. In plaats van een stoere rechercheur gaat een liefdevolle vader op zoek naar de moordenaar. En daar heb je dat contrast weer: want wat speelt zich af als die twee uitersten elkaar ontmoeten? Bovendien is Instinct een echte eye-opener.

Verstrikt omdat het verhaal zich afspeelt in een ijskoude Scandinavische setting en een extra vleugje spanning heeft.  De overledene krijgt namelijk een stem in het boek. Is er sprake van iets bovennatuurlijks of is het psychisch; is het een reflectie van de angst van een van de hoofdpersonen? En dat leidt dan gelijk weer terug naar het begin van het boek: scotomisation: the mind sees what it chooses to see. Het is aan de lezer.

Lees je ook?

Ja, ik lees elke dag.

Wat zijn je favoriete boeken?

Zonder enige twijfel thrillers. Het boek waarvan ik net de laatste bladzijde heb omgeslagen is Laatste adem van Robert Bryndza.

Onlangs verscheen Verstrikt. Staan er meer thrillers op de planning?

Ja, ik heb de smaak zeker te pakken. Daarnaast heb last van RSI klachten/chronische pijn en dan is schrijven iets wat ik aan kan passen aan mijn lichamelijke klachten. En het houdt me scherp;)


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →